23 HM19246

  

Bérelhető helyiségek: 

József Attila Művelődési Központ tárgyaló

József Attila Művelődési Központ klubterem

József Attila Művelődési Központ színházterem

József Attila Művelődési Központ üvegcsarnok

 

A Hild-díjas salgótarjáni városközpont reprezentatív épületét, a József Attila Művelődési Központot 1966 tavaszán avatták fel. A Szrogh György által tervezett művelődési ház szimbolikus jelentést hordoz. Átadása ugrásszerű minőségi változást eredményezett a város kulturális életében, tevékenysége hatással volt a megye egész közművelődésére. Belső tereiben és külső építészeti környezetében országos és nemzetközi hírű képzőművészek alkotásai találhatók. A főbejáratnál Kő Pál József Attiláról mintázott bronz domborműve fogadja a látogatókat.
A klubteremben látható Kiss Sándor bronz díszkapuja, az Üvegcsarnok falát Blaski János muránói üvegből készült mozaikja díszíti.

A művelődési központ nevéhez fűződik a város egyik legjelentősebb kulturális eseménye, a Tarjáni Tavasz programsorozat és az ennek keretében zajló, eddig 35 évet megélt Nemzetközi Dixieland Fesztivál. Évről évre szervezi a fiataloknak szóló Tanévnyitó Fesztivált, illetve a múlt hagyományaihoz kötődő Palóc Pálinka és Bányászhagyományok Ünnepét. Számos szórakoztató és zenei programot kínál különböző korosztályoknak. 2012-től a művelődési központ ad helyet a legendás, több mint 100 éves Petőfi színjátszók utódainak, a Zenthe Ferenc Színháznak.
A salgótarjáni művelődési központ teret ad, segítséget nyújt a civil szervezeteknek, köröknek, amatőr művészeti csoportoknak. Az intézmény szakmai tevékenységei között meghatározóak a közösségi formák, a művészeti csoportok, az ismeretterjesztő előadások, kiállítások, műsoros rendezvények, koncertek. A kötetlen formában megvalósuló játszóházak, vásárok, fórumok szervezése is szorosan hozzátartozik a művelődési ház tevékenységéhez.

Nógrád megye legnagyobb közművelődési feladatokat ellátó szervezeteként szakmai területen mindig is a folyamatosan szolgáltató, közvetítő, újító, fejlesztő, központi szerepkörre törekszik.
A József Attila Művelődési Központ az itt élő lakosság művelődési aktivitását felkeltő, segítő, biztosító tevékenységi rendszert és feladatellátást végez. Lehetőséget nyújt az önművelésre,
a civil önszerveződésre, a közösségi művelődésre, valamint az egész életen át tartó, minden területre kiterjedő művelődésre.

A József Attila Művelődési Központ 2021-ben nyújtotta be sikeres javaslattételét a Salgótarjáni Értéktárba történő felvételéhez. Az értéktár feladata a város területén létrejött és létrehozott nemzeti értékek számbavétele, adatainak gyűjtése és nyilvántartása. Nagy örömünkre szolgál, hogy immár a József Attila Művelődési Központ is megtalálható az értéktár adatbázisában.
A művelődési központ 2021. márciusában elnyerte a családbarát hely tanúsító védjegy bronz fokozatát. A jövőben is azon dolgozunk, hogy megőrizzük családbarát szemléletünket és fejlesszük családbarát szolgáltatásainkat.

 

Cím: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.
Információ: (32) 310-503
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.salgoremek.hu

 

/JAMK

© 2024 REMEK Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. - Minden jog fenntartva.